Dobrá medovina nemá jednoduchou chuť.
Stejně jako víno je i medovina koncertem chutí a vůní. Jak ji degustovat?
Stejně jako víno je i medovina koncertem chutí a vůní. Jak ji degustovat?
Medovinu nejprve hodnotíme vizuálně. Při mírném zakroužení zanechává na stěnách skleničky „stopy“. Je křišťálově čistá.
Sklenicí mírně zakroužíme, aby se medovina trochu rozvířila a vdechneme unikající aroma. Vůně by měla být příjemná, jemná a bez ostrých tónů.
Pokud je medovina dobře vyvážená, měli byste cítit jemnou vůni medu, ovocné tóny a jemný závan koření.
V medovině je možné najít i vůně, jejichž složky při výrobě nebyly vůbec použity. Tyto příjemné vjemy a odstíny vznikají v průběhu kvašení a zrání medoviny. Proto má pravá dobrá medovina jemnou a bohatou vůni a chuť s množstvím rozmanitých nuancí. Při různých teplotách mohou vyniknout i jiné složky.
Medovinu ochutnáme. Pomalu vypijeme první doušek. V mysli zkusíme izolovat a pojmenovat jednotlivé chutě, které nám přicházejí na mysl.
Zkusíme pojmenovat první vjem – je to medová plástev, bylinky či ovoce?
Medovinu necháme v ústech rozplynout tak, aby se dotkla všech částí jazyka a chuťových buněk. Poté ji spolkneme. Tato část vjemu se nazývá tělo.
Při dalších doušcích se postupem času chutě a vjemy mírně mění a vyvíjí.
Chuť, kterou cítíte po spolknutí a vydechnutí, se nazývá „ocas“. Všimněte si, že při dalších doušcích se postupem času chutě a vjemy mírně mění a vyvíjejí.
Pokud necháte víno otevřené, zkazí se už po několika dnech. Naopak nedopitou láhev medoviny lze skladovat podstatně déle. Po uzavření korkovým špuntem vydrží medovina v ledničce i několik týdnů, aniž by se zkazila.
Po více jak čtyřech týdnech mohou některé medoviny získat výraznější oxidativní charakter, který jim změní chuť. Avšak nemusí to být změna k horšímu – medovina se ani po tak dlouhé době nezkazí.