Medobeer
Medové pivo „Medobeer“ je speciální řemeslné kvasinkové pivo.
Medové pivo „Medobeer“ je speciální řemeslné kvasinkové pivo.
Medobeer vyrábíme přímo v našem medovinářství ve Smolenicích. Unikátní je svou metodou sekundárního dokvašování přímo v láhvi, podobně jako nejlepší belgické speciality. Tímto starosvětským tradičním procesem získává hedvábný profil a přirozené jemné nasycení.
Historie Medobeeru je spojena s dobami dávno minulými, s nápojem Braggot. Braggot je nápoj legend na pomezí medoviny a piva, který spojuje pivovarskou i medovinářskou tradici.
Přestože na výrobu Medobeeru používáme nemalé množství lokálního medu, nemusíte se bát, že by bylo sladké. Med se přidává před fermentací, takže sladkost medu skonzumují kvasinky a v pivě zůstane senzorický otisk medové vůně.
Po těžkém letním dni stráveném prací kolem úlů si i pravověrný včelař více užije vychlazené pivo než nejlepší medovinu světa.
I když jsme včelaři tělem i duší, medovina je přece jen nápoj vhodný spíše pro výjimečné příležitosti, než na zahnání žízně po hodinách dřiny na včelnici.
Úvodní inspirace vznikla v roce 2008, kdy jsme při cestě z naší první světové soutěže medovin v USA úplnou náhodou objevili u místního medovináře také jeho medové pivo.
Pivo nemusí chutnat tak, jak ho známe staletí. Po objevení místních medovinárenství jinde ve světě naše dosavadní představy o chuti piva nahradily nové, mnohem zajímavější představy.
Postupně, dalšími cestami po světě jsme zjistili, že srdci nejbližší jsou nám farmářská piva z malých rodinných pivovarů. A my jsme vedle medovinářství také farma. Ačkoli trochu neobvyklá, speciální – včelí farma … a tak vznikla myšlenka farmářského medového piva.
Nesnažíme se chutí napodobit tradiční světově známá piva farmářských pivovarů z oblasti Belgie nebo Francie. Raději s respektem k prapůvodním kořenům, tedy pivu vyráběnému na farmě z místních surovin pro nejbližší okolí, se snažíme dělat současné/autentické pojetí farmářského piva v našich podmínkách.
Chceme vyrábět lokální pivo, které bude odrazem toho místa, těchto lidí, té doby a místních surovin, které budou neopakovatelné nikde jinde na světě.
Aby odrážela místo, dobu a lidi, kteří stáli při jejich vzniku. Aby v nich byla jasná stopa, kdy a kde byly vyrobeny. Smolenice jsou první obcí malokarpatského vinařského regionu a ačkoliv to není běžné, věříme, že i pivo může odrážet „terroir“ svého zrodu.