Medobeer

Medové pivo „Medobeer“ je speciální řemeslné kvasinkové pivo.

Pivo z medovinářství

Medobeer vyrábíme přímo v našem medovinářství ve Smolenicích. Unikátní je svou metodou sekundárního dokvašování přímo v láhvi, podobně jako nejlepší belgické speciality. Tímto starosvětským tradičním procesem získává hedvábný profil a přirozené jemné nasycení.

Historie

Historie Medobeeru je spojena s dobami dávno minulými, s nápojem Braggot. Braggot je nápoj legend na pomezí medoviny a piva, který spojuje pivovarskou i medovinářskou tradici.

Smolenické farmářské pivko

Přestože na výrobu Medobeeru používáme nemalé množství lokálního medu, nemusíte se bát, že by bylo sladké. Med se přidává před fermentací, takže sladkost medu skonzumují kvasinky a v pivě zůstane senzorický otisk medové vůně.

Asi si kladete otázku, proč včelaři vaří pivo

Po těžkém letním dni stráveném prací kolem úlů si i pravověrný včelař více užije vychlazené pivo než nejlepší medovinu světa.

Nejlepší je správně vychlazené

I když jsme včelaři tělem i duší, medovina je přece jen nápoj vhodný spíše pro výjimečné příležitosti, než na zahnání žízně po hodinách dřiny na včelnici.

Medová inspirace

Úvodní inspirace vznikla v roce 2008, kdy jsme při cestě z naší první světové soutěže medovin v USA úplnou náhodou objevili u místního medovináře také jeho medové pivo.

Chuť piva může nabídnout mnohem více

Pivo nemusí chutnat tak, jak ho známe staletí. Po objevení místních medovinárenství jinde ve světě naše dosavadní představy o chuti piva nahradily nové, mnohem zajímavější představy.

Včelí farma

Postupně, dalšími cestami po světě jsme zjistili, že srdci nejbližší jsou nám farmářská piva z malých rodinných pivovarů. A my jsme vedle medovinářství také farma. Ačkoli trochu neobvyklá, speciální – včelí farma … a tak vznikla myšlenka farmářského medového piva.

Farmářské pivo z místních surovin

Nesnažíme se chutí napodobit tradiční světově známá piva farmářských pivovarů z oblasti Belgie nebo Francie. Raději s respektem k prapůvodním kořenům, tedy pivu vyráběnému na farmě z místních surovin pro nejbližší okolí, se snažíme dělat současné/autentické pojetí farmářského piva v našich podmínkách.

Pro nejbližší okolí

Chceme vyrábět lokální pivo, které bude odrazem toho místa, těchto lidí, té doby a místních surovin, které budou neopakovatelné nikde jinde na světě.

Snažíme se, aby naše piva byla pro nás specifická

Aby odrážela místo, dobu a lidi, kteří stáli při jejich vzniku. Aby v nich byla jasná stopa, kdy a kde byly vyrobeny. Smolenice jsou první obcí malokarpatského vinařského regionu a ačkoliv to není běžné, věříme, že i pivo může odrážet „terroir“ svého zrodu.

Meodvé pivo

Nevíte jak chutná medové pivo?

Nakupte si v naši prodejně

nebo ho ochutnejte v Medové kavárně